Bibliotheken inrichten

Bibliotheken

Vika maakt uw bibliotheek inrichting van A tot Z


Onze expertise toegepast bij Bibliotheken

Wilt u uw bibliotheek inrichten? Wij staan voor u klaar om u te adviseren en te helpen met de realisatie. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van projecten die wij gedaan hebben op het gebied van bibliotheek inrichting. In de foto’s zijn enkele praktijkvoorbeelden te zien. Laat u verrassen of inspireren! Wilt u meer weten over deze projecten en wat wij voor u kunnen betekenen als u uw bibliotheekinrichting wilt wijzigen? Neem dan contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak.

Samenwerking met Vika Winkelinrichtingen

Midden in het centrum van Alphen aan de Rijn is in de zomer van 2020 een splinternieuw gebouw opgeleverd, waarin onder andere de bibliotheek gevestigd is. Voor de firma Zwartwoud hebben wij een bijdrage mogen leveren aan deze bibliotheek inrichting. Zowel het gebouw als het interieur is in vele opzichten vernieuwend te noemen. Het is namelijk niet alleen gericht op het traditionele doel van een bibliotheek: het uitlenen van boeken en muziek. Het gebouw is ook ingericht als een plek om cursussen en lezingen te geven en als een plek om te kunnen ontspannen en je te laten inspireren. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen die verbonden worden door een centraal gelegen trap. De wanden langs deze trap zijn voorzien van boekenkasten, maar er is ook plaats gemaakt voor signing en de mogelijkheid om decoratieve accessoires te presenteren.

Wat hebben wij uitgevoerd aan projectinrichting en welke materialen hebben wij gebruikt?

Voor het inrichten van de bibliotheek hebben wij onder andere de stalen kweekkas mogen leveren. Het ontwerp voor deze ruimte hebben wij omgezet in technische tekeningen en vervolgens uit staal en glas gerealiseerd. In deze kweekkas is het eLAB van de bieb gevestigd. Dit is het digitale centrum waar zowel E-books te vinden zijn als digitale bronnen te raadplegen zijn. Wij hebben het eLAB opgebouwd uit zware stalen T-profielen en uitgerust met verschillende soorten glas en een schuifdeur. Het bijzondere aan de look & feel van het eLAB is dat de stalen constructie in olijfgroen afgewerkt is en er verschillende kleuren en afwerkingen glas gebruikt zijn, zoals draadglas (Engels, brute en spiegelglas), figuurglas en veiligheidsglas. De zware schuifdeuren die de ingang van het eLAB bepalen lopen soepel door de zware rails. Door het gebruik van het staal heeft het geheel een klassieke en robuuste uitstraling. Naast het realiseren van de kweekkas, hebben wij ook de staalconstructies voor de boekenkasten van de bibliotheek inrichting mogen verzorgen. Deze hebben een bijzonder ontwerp aangezien zij als een slang door de verschillende ruimtes kronkelen. Ze bestaan uit bamboepanelen ondersteund door staal, welke aan de onderkant verlicht worden door LED-verlichting. De samenwerking van deze materialen geeft het geheel een luxueuze uitstraling en zorgt ervoor dat de boekencollectie mooi gepresenteerd wordt. Deze bibliotheek inrichten vonden wij een zeer bijzonder project en we zijn Zwartwoud dankbaar voor de prettige samenwerking.

Bibliotheek inrichting Alphen
Bibliotheek projectinrichting Alphen
Bibliotheekinrichting Alphen aan de Rijn
Interieur bibliotheek Alphen
Projectinrichting bibliotheek Alphen
Bibliotheek interieur Alphen

Meer weten over dit project?

Of interesse in zo’n mooie bibliotheek inrichting?

Samenwerking Vika Winkelinrichtingen en Coors Interieurbouw

In 2020 is het rijksmonumentale pand aan de Neude in Utrecht verbouwd tot bibliotheek. Vanaf 1924 was in het pand het postkantoor gevestigd. In opdracht van Coors Interieurbouw uit Ridderkerk hebben wij de stalen interieurdelen van de boekenkasten voor deze nieuwe Bibliotheek Neude in Utrecht mogen leveren. Er is gekozen voor moderne interieurelementen die in perfecte harmonie zijn met de oude stijlelementen van het gebouw. Daarom hebben zij gekozen voor een combinatie van wit gepoedercoate stalen delen die gecombineerd worden met houten delen met een bamboe houtdecor.

Wat hebben wij uitgevoerd aan bibliotheek inrichting en welke materialen hebben wij gebruikt?

Voor deze bibliotheek inrichting hebben wij diverse stalen delen mogen leveren. Dit ging met name om stalen onderdelen van de boekenkasten, zoals de T-staanders die het fundament van de kasten vormen en de boekenplanken. Voor het inrichten van deze bibliotheek was er behoefte aan diverse soorten planken. Op een groot deel van de planken worden boeken getoond, maar andere planken waren bijvoorbeeld bedoeld voor tijdschriften en bladmuziek. Sommige stalen planken waren recht en andere schuin, zogenaamde displayplanken. Daarnaast hebben wij de boekenkasten voorzien van signingplanken en stalen browsebakken. In deze browsebakken, die boven op de lage boekenkasten geplaatst zijn, kan men browsen tussen onder andere DVD’s en LP’s. Belangrijk aan de stalen boekenplanken was dat ze in hoogte verstelbaar zouden zijn en gemakkelijk uit te nemen. Daarnaast moesten ze krasvast, slijtvast en slipvast zijn. In totaal ging het om zo’n 1000 boekenkasten met bijna 4000 boekenplanken! Een groot en tof project, vinden wij bij Vika Winkelinrichtingen. Een ander element in het bibliotheek interieur dat wij verzorgd hebben, zijn de tijdschriftenkasten geweest. Deze zijn voorzien van een speciale klep die naar boven opendraait door middel van lagers, waar achter het “show exemplaar” de verschillende tijdschriften gepakt konden worden.

Een bijzonder bibliotheek interieur in Utrecht

Door de omvang van het project en de bijzondere locatie in het monumentale pand, vonden wij dit een heel bijzonder project. Naast het leveren van de stalen interieurdelen, hebben wij ook de montage van de bibliotheekinrichting mogen verzorgen in samenwerking met Coors Interieurbouw. We hebben de samenwerking als zeer prettig ervaren en willen Coors hiervoor bedanken. De beperkingen in het laden en lossen op de oude gracht maakten het inhuizen wel even wat lastiger dan normaal, maar wij deinzen niet weg voor een uitdaging! De bibliotheek zou op 13 maart 2020 feestelijk geopend worden door prinses Laurentien, maar dankzij het corona virus heeft deze feestelijke opening helaas niet plaatsgevonden. Op 10 mei 2020 heeft wethouder Anke Klein het pand alsnog geopend voor publiek.

Bibliotheek inrichting Utrecht
Inrichting bibliotheek Utrecht
Bibliotheek interieur Utrecht
Bibliotheek inrichten Utrecht
Interieur bibliotheek Utrecht
Bibliotheekinrichting Utrecht

Meer weten over dit project?

Of interesse in zo’n mooie bibliotheek inrichting?

Samen brainstormen over uw nieuwe droominrichting?

Onder het genot van een kop koffie of thee leren wij u graag kennen